3-11-2017

Wat is jouw purpose?

Angst. Een emotie veroorzaakt door dreiging, letterlijk of verbeeld. Een emotie die je meestal wil vermijden. Waar je je tegen verzet. Een emotie die in veel vormen voorkomt, zoals angst om iets nieuws te doen, om te falen of niet goed genoeg te zijn. Donderdag 2 november waren wij aanwezig bij Yask’s Freaky Trend Night, een event in het teken van trends gehouden bij dé hotspot voor innovatie in de Rotterdamse haven. Daar blijkt dat ook innovatie en verandering angst kunnen oproepen.

Eén van de sprekers was Joseph Oubelkas. Een normale jongeman die een onbezorgde jeugd had. Tot 23 december 2004. Hij is op dat moment in Marokko voor een zakenreis. Op die dag stort zijn leven totaal in, wanneer hij hoort dat hij wordt veroordeeld tot tien jaar celstraf. Onterecht.

In de Marokkaanse gevangenis ervaart hij letterlijk dagelijkse dreiging. Hoe motiveer je dan jezelf om door te gaan? Oubelkas: “houding!”. Zijn boodschap: “Hoe erg het ook is, en hoe slecht het ook met je gaat, je bepaalt zelf of je gaat winnen of verliezen”. Een mindset gericht op leiden vanuit je drijfveren. De regie pakken. Je eigen koers bepalen. Ervoor kiezen niet te luisteren naar angst, maar te handelen naar wat jij belangrijk vind.

Angst is een slechte raadgever. Het belemmert je ontwikkeling en geluk. Accepteren wat je niet kunt veranderen is het motto. Joseph kon letterlijk nergens heen. En daar kon hij niets aan veranderen. Waar hij wel iets aan kon veranderen, is hóe hij ermee omging. Alle tijd die hij zou besteden aan het verzetten tegen zijn gevangenschap, zijn pijn en angst, zou tijd zijn die hij niet zou besteden aan dingen die hij waardevol vindt.

Mede door de onvoorwaardelijke steun van zijn moeder die hem in die periode 400 brieven schreef, wist hij te overleven. Hoe bijzonder is het dat hij zelfs in zo’n heftige omstandigheden positief kon blijven? In plaats van bij de pakken te gaan neerzitten, stelde hij zich actief op. Zo besloot hij in de gevangeniswinkel te gaan werken, de taal te leren en Engelse les te geven. “Echt, de omslag van ‘lijden’ naar ‘leiden’ is altijd mogelijk, maar dan moet je wél willen”, was zijn slotzin.

Joseph besloot zijn tijd te besteden aan het leren kennen van zichzelf en zijn kracht. Dat is leiderschap. Jezelf leren kennen en het heft in eigen hand nemen. Alleen zo kun je ontwikkelen, groeien en veranderen. De Freaky Trendnight heeft ons zeker aan het denken gezet en geïnspireerd om in actie te komen. Denk eens na over de volgende vragen: Wat drijft mij? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Wat is mijn purpose? Zoals Yask de avond afsloot: “Pak de regie, want vluchten kan niet meer!”

Deel dit artikel: