14-12-2017

Verslag van het NK Debatteren voor Trainees

Vrijdag 8 dec j.l. vond het NK Debatteren voor Trainees plaats. Dit werd georganiseerd door Facilicom Group in samenwerking met de Debat Academie. Aan het kampioenschap deden trainees van verschillende organisaties mee, waaronder ABN Amro, Hospitality Group, CSU en uiteraard wij van Vebego.

Naast dat het erg leuk is om met trainees van andere organisaties in contact te komen hebben we ook ontzettend veel geleerd over de kunst van het debatteren. De dag begon met een masterclass waarin we meer inzicht kregen in ‘de geheimen’ van het debatteren. Wist je bijvoorbeeld dat je bij debatteren niet mag Klaverjassen? Oftewel: houdt geen belangrijke kaarten achter, maar benoem je beste/belangrijkste argumenten meteen!

Naast beargumenteren is luisteren ook ontzettend belangrijk. Door de argumenten van je tegenstander goed te analyseren kun je hierop inspelen en zijn of haar argumenten weerleggen. Dit is puur inhoudelijk, maar ook non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol bij het debatteren. Houding, oogcontact en overtuigingskracht zijn aspecten waarmee je je verhaal extra daadkracht kunt geven.

Na de lunch gingen de voorrondes van start. Per team van 2 moesten we gedurende 4 rondes debatteren over 4 verschillende stellingen. Deze stellingen waren vooraf al bekend, echter kregen we pas last-minute te horen of we voor- of tegenstanders van de stelling waren. Veel voorbereidingstijd was er dus niet. Onze ad-rem reacties en vermogen om snel te analyseren werden goed op de proef gesteld.

Al met al hebben we het goed gedaan voor een eerste keer. Onze eigen trainee Georg is zelfs verkozen tot beste rookie van het jaar, oftewel: beste nieuwkomer/onervaren debater! Een prestatie waar we trots op mogen zijn.

Deel dit artikel: