29-6-2018

Terugblikken op de vierde trainingsmodule

Afgelopen week vond de vierde module plaats van het Explorer Program. En misschien wel de meest bijzondere module tot nu toe. Een ontmoeting met vader en zoon Goedmakers was de aftrap van de module die in het teken stond van Cultuur & Change. Want familiecultuur en verandering; gaat dat wel samen? 

De familiewaarden, het fundament van onze organisatie, vormen het moreel kompas. Hetgeen wat ons verbindt en waardoor we juist nieuwsgierig kunnen zijn, vrij zijn in het elkaar kunnen aanspreken en durven toegeven als het ook gewoon niet goed voelt (zonder daarbij een argumentatie te noemen). En vooral, jezelf kwetsbaar durven opstellen. Dat waren de lessen van deze ontmoeting. Verandering begint toch echt bij jezelf! 

Op woensdagochtend werden de wandelschoenen aangetrokken en starten we tijdens een wandeling het gesprek over kwetsbaarheid. “De sterksten zijn degenen die zich kwetsbaar durven opstellen”, vertelde Ton sr. nog de avond ervoor. En dat is tegelijkertijd verdomde moeilijk en ingewikkeld. Vaak willen we het een, maar doen we het ander. Dat komt omdat een groot deel van ons gedrag onbewust tot stand komt. Het is gewoontegedrag, dat ontstaat uit basispatronen die in het verleden effectief waren en die wellicht nu je gedrag nog steeds beïnvloeden.

Donderdagochtend gingen we aan de slag met een aantal oefeningen en werden we ons bewust gemaakt van onze basispatronen, onze kwetsbaarheden. Puur door te ervaren wat we nu écht voelen. En dat vraagt vertrouwen en lef. De verhalen van anderen raken je en zijn vaak herkenbaar. Verwonderd, geïnspireerd, dankbaar en voor sommigen nog veel vraagtekens. Dat zijn de gevoelens waar we mee naar huis gingen. Eén ding is zeker, ieder van ons heeft weer een enorme stap gemaakt. En dit heeft ons als groep dichterbij elkaar gebracht. Van hieruit kunnen we verder bouwen om samen als krachtig team nog meer impact te creëren!

Welke patronen staan jou in de weg? Aan de slag gaan met die vraag, voelt in het begin ongemakkelijk, maar is essentieel om te groeien.

Deel dit artikel: