4-6-2018

#NO FILTER op de Vebego Summit

Op 29 en 30 mei 2018 werd op Kasteel Cortenbach, het huis van de Vebego familie, de Vebego Summit gehouden. Een jaarlijks event waarbij de top van het bedrijf twee dagen samen komt voor goede gesprekken over de toekomst, samenwerking en ontwikkeling. Er werd, letterlijk en figuurlijk, klare wijn geschonken. We hebben open, helder en eerlijk met elkaar gepraat over waar we staan en waar we naartoe willen. Dé essentie van de Vebego familie. Dit jaar waren ook alle deelnemers van Destination: Future – het veranderplatform van Vebego  aanwezig. Een uitgelegen kans om elkaar te leren kennen en de voortrekkersrol te pakken in de beweging die we met elkaar willen maken.

We willen samen een beweging op gang krijgen waarmee we onze bedrijven verder versterken en meer gaan profiteren van de kracht van ons collectief. Om onze toegevoegde waarde te verhogen, moeten we slimmer gaan samenwerken, met elkaar en onze klanten. Tijdens de Summit namen Ronald Goedmakers, Steph Feijen en Ton Goedmakers – onze Raad van Bestuur - ons mee in de nieuwe strategie en hoe deze ons in staat stelt om onze continuïteit te waarborgen en te blijven investeren in onszelf, onze mensen en onze maatschappij. Ronald: “Wat voor mij belangrijk is, is dat iedereen begrijpt en voelt hoe we de komende jaren het verschil in de markt willen maken”. Tal van goede voorbeelden en initiatieven werden gegeven, maar ook zaken waar het beter en anders moet. Steph: “We moeten de onderlinge band versterken, waarbij we gecommitteerd zijn aan een gemeenschappelijk doel.” 

#NO FILTER

Als Explorers zijn wij gevraagd een workshop te verzorgen op de Summit. Een dankbare opgave, die wij als ambassadeurs van het veranderplatform Destination: Future maar wat graag aannamen. Onze workshop #NO FILTER ging in op een belangrijk strategisch thema binnen Vebego: cultuur en gedrag. We hebben deelnemers uitgenodigd te zeggen wat ze dachten, zonder dit sociaal wenselijk of politiek correct te maken. Zodat we samen de benodigde veranderingen in cultuur en gedrag boven tafel konden halen.

Andries van Bentum: "Soms helpt het om even alle gedoe, politiek, belangen en ingesleten gewoonten opzij te zetten en gewoon na te denken over praktische oplossingen, dicht bij jezelf."

Ook wij zelf zetten onze filter uit en gaven een frisse kijk op Vebego 2025. Samen met onze collega’s van het Navigator Program maakten we een video over wat er gebeurd als we op de oude weg verder gaan en keerden we dit scenario om tot het gedroomd resultaat. En daar werden geen doekjes om gewonden. Andries: “Van doemscenario naar bloeiscenario, een nuttig tripje langs onze uitdagingen en oplossingen door middel van een no-nonsense methode: cut the crap! De Explorers zijn een stelletje high-potential-snotneuzen die je toch aan het denken zetten en de wereld weer overzichtelijk maken”. 

Anita Visker: "WOW... wat een wake-up-call! Wat een akelige spiegel wordt ons in het begin van de video voor gehouden en hoe mooi kan het zijn als we de uitdaging oppakken en ieder vanuit onszelf gaat veranderen."Veranderen = DOEN

Met onze groep van bedrijven – die autonoom zijn opgesteld – groeien naar een wendbaar en toekomstgericht collectief is best een intensieve weg. Een weg waarop we de nodige hobbels en weerstand tegenkomen. Welke concrete omslagen moeten er in een aantal praktijksituaties worden gemaakt en welke hobbels moeten we overwinnen om in beweging te komen richting het droomscenario? Daar gingen de deelnemers van onze workshop in groepen over in gesprek. En dat leverde inspirerende inzichten op waar we samen mee verder kunnen.

Roger van Wersch: "Mooi om te zien hoe een aantal relatieve nieuwkomers binnen Vebego in staat zijn om op een aangenaam confronterende manier een aantal heel herkenbare casussen te benoemen waarin we écht beter zullen moeten acteren."

Aan het einde van de workshop maakten we de praktische vertaalslag naar morgen. Wat ga je morgen anders doen? Welke eerste stap ga je zetten in richting van het gedroomd resultaat? Dit deden we niet om druk uit te oefenen, maar om te zorgen dat we elkaar bij de les kunnen houden en kunnen aanspreken. Want ook dat is een belangrijke noodzakelijke verandering voor Vebego. En ook daar zullen we met Destination: Future! het voortouw in nemen.

Vanessa Morini: "Jullie workshop heeft ons allen aangezet tot het maken van een commitment; de eerste stap naar het groter doel. De eerste verandering is geïnitieerd, door jullie, leiders van de toekomst!"

Welke stap heb jij al gezet? 

Deel dit artikel: